Trie özellikle Romalılar döneminde çok parlak bir yaşama tanıklık etmiş ve bugün Almanyanın tarihi Şehirlerinden biridir.
Trier’in pek çok unvanı var: Almanya’nın en eski şehri, antik çağın merkezi, turist mıknatısı, büyük şehir, başkent. Bekle – başkent mi? Elbette öyle. En azından ziyaretçi 1700 yıl öncesine götürülürse. O zamanlar Trier, Roma İmparatorluğu’nun dört başkentinden biri, imparatorluk ikametgahı, dünya metropolü, ticaret merkezi ve finans merkeziydi. Bu dönem, şehre „roma secunda“ (Latince’den çevrilmiştir: ikinci Roma) adının verilmesine yol açmıştır. Şehir merkezindeki yedi Roma UNESCO Dünya Mirası alanı günümüze kadar tanıklık ederken, sekizinci Ortaçağ Meryem Ana Kilisesi daha sonraki yüzyılların ihtişamını gözler önüne sermektedir.
Bir gladyatörü amfitiyatronun yeraltı mezarlarına götürün, bir yüzbaşı ile Porta Nigra’nın kulelerine tırmanın – mevcut araştırmalar inşaatın MS 170 yılında başladığını gösteriyor -, İmparatorluk Hamamlarında Romalı bir inşaat ustasıyla bir cinayeti çözün veya Almanya’nın en eski piskoposluk kilisesini togalı bir Romalı ile ziyaret edin: rehberli turlar sayesinde (www.erlebnisfuehrungen.de), Augusta Treverorum’un (Trier’in antik çağdaki adıyla) tarihi somut hale geliyor.
Translated with DeepL.com (free version)
Trier kann viele Titel auf sich vereinen: älteste Stadt Deutschlands, Zentrum der Antike, Touristenmagnet, Großstadt, Hauptstadt. Moment – Hauptstadt? Aber sicher. Zumindest wenn der Besucher sich gut 1700 Jahre zurückversetzen lässt. Damals war Trier eine von vier Hauptstädten des Römischen Reichs, Kaiserresidenz, Weltmetropole, Handelszentrum und Finanzzentrum. Aus dieser Zeit resultiert die Bezeichnung „roma secunda“ (aus dem Lateinischen übersetzt: das zweite Rom) für die Stadt. Sieben römische UNESCO-Welterbestätten im Stadtzentrum zeugen bis in die Gegenwart davon, die mittelalterliche Liebfrauenkirche als achte macht die Pracht späterer Jahrhunderte sichtbar.
Mit dem Gladiator in die Katakomben des Amphitheaters, mit dem Zenturio auf die Türme der Porta Nigra – aktuelle Untersuchungen belegen, dass mit ihren Bau 170 nach Christi Geburt begonnen wurde –, mit einem römischen Baumeister in den Kaiserthermen einen Mord aufklären oder mit einem Römer in Toga zu Deutschlands ältester Bischofskirche: Dank der Erlebnisführungen (www.erlebnisfuehrungen.de) wird die Geschichte der Augusta Treverorum (so hieß Trier in antiker Zeit) greifbar.